Hoito-ohjeet
hyperolius mitchelli
Koko ja elinikä
​
Hyperolius mitchelli on Itä-Afrikasta kotoisin oleva pieni, kosteassa elävä ruokosammakkolaji. Lajilla ei ole Suomessa vakiintunutta yleisnimeä, mutta vapaasti Englannin kielestä käännettynä voidaan puhua mitchellin ruokosammakoista (Mitchell's reed frog). Laji on ilta/yöaktiivinen ja aikuset sammakot jäävät n. 2-3 cm kokosiksi. Koiraat kurnuttavat ja jäävät usein pienemmiksi, kuin naaraat. Elinikä lajilla on vankeudessa arviolta n. 2-5 vuotta. Kovin tarkkaa näyttöä lajin eliniästä vankeudessa ei kuitenkaan vielä ole. Lajin pohjaväritys on yleensä oranssihtava tai ruskea ja vatsan puoli kirkkaan kellertävä. Nenän ja pään alueelta selkään asti jatkuva valkoinen raita sekä pohjaväriä tummemmat laikut ovat mitchelleille tyypillisiä. Lajin sammakoita voi ottaa terraarioon vain yhden tai useamman yksilön lauman. Kannattaa kuitenkin ottaa useampi, sillä laji on pieni ja piilottelee paljon erityisesti päivisin. Jos terraariossa on useampi yksilö, on siellä todennäköisemmin jotain katseltavaakin iltaisin.
​
Sammakoita ei tulisi koskaan käsitellä, ellei ole pakko esim. siirtää uuteen terraarioon tai ottaa karannut sammakko kiinni. Sammakoiden iho on hyvin herkkä ja imee itseensä helposti kemikaalijäämiä, joita ihmisen kädessä saattaa olla. Nämä kemikaalit imeytyvät sammakon elimistöön, mikä ei tietysti ole hyvä asia. Yleensä sammakon käsittelyn ei tulisi olla pakollista, mutta tällaisessa tilanteessa kädet olisi hyvä pestä saippualla ja tämän jälkeen huuhdella huolellisesti vedellä. Yleensä sammakko kannattaa kuitenkin ottaa kiinni jonkinlaisen syvän kupin avulla, jotta siihen ei tarvitse koskea, eikä sammakkoa vahingossakaan satu.
Terraario
​
Terraariossa tulisi olla isompi vesiastia tai allas jossa on vähintään 5 cm vettä. Sammakot eivät juo vesikupista vettä, vaan vesi imeytyy kehoon niiden ihon läpi. Mitchellien tapa puolustautua/paeta hyökkääjiä on yleensä hypätä veteen ja liian matalassa vesikupissa voi pakeneva sammakko kolahtaa ikävästi pohjaan. Lajin sammakot ovat yleisesti hyviä uimareita, joten ne eivät huku helposti toisin kuin esim. lehmänlehtisammakot.
​
Terraarion suosittelen ehdottomasti tekemään bioaktiivisena. Bioaktiivinen terraario tarkoittaa sitä, että se "elää". Bioaktiivisiin terraarioihin laitetaan eläviä kasveja ja "talonmiehiä" hoitamaan terraarion siisteyttä. "Talonmiehiksi" käy loistavasti trooppiset siirat ja hyppyhäntäiset. Nämä tekevät terraariosta bioaktiivisen, sillä näiden avulla terraario pysyy kunnossa, eikä siivousta tarvitse juuri erikseen tehdä. Hyppyhäntäiset syövät pääosin hometta, eli ne estävät terraarion pohjaa ja sisusteita homehtumasta. Siirat syövät esimerkiksi sammakon ulosteita ja kasveista pudonneita kuolleita lehtiä. Siiroja ja hyppyhäntäisiä saa ostettua esimerkiksi Reptile Maniacsista, Repticosta ja Reptifoodista.
​
Terraarion pitäis olla hyvin suojaisa, eikä liian avara. Leveälehtiset bromeliat ja begoniat on hyviä kasveja terraarioon. Erityisesti bromelia tai muu vastaavanlainen kasvi olisi hyvä olla terraariossa, jotta sammakko pääsee lehtien väliin halutessaan piiloon ja öisin niiden kurnuttamaan. Koiraiden kurnutus alkaa yleensä iltaisin valojen sammuttua ja voi olla kovaäänistä. Esimerkiksi Bauhausissa on usein laaja valikoima oikein hyviä kasveja terraarioon ja ne ovat myös edullisia.
​
Kaupoista ostetut kasvit tulisi kuitenkin huuhdella hyvin huolellisesti vedellä ennen terraarioon istuttamista, jotta kaikki mahdolliset kemikaalijäämät pyyhkiytyisivät pois. Myös kasvien multa tulisi karistella ja huuhdella pois, ja yrittää saada juuret mahdollisimman puhtaiksi. Näin pyritään välttämään mullan mukana tulevia tuholaisia.
​
Mitchellin ruokosammakot ovat niin pieniä ja kevyitä, että pienemmänkin bromelian tai muun vastaavan kasvin lehdet kyllä kannattelevat niitä helposti. Mitchellit loikkivat jo poikasena todella pitkälle: metrinkään loikka tuskin tuottaa ongelmia. Sammakot saattavat pelästyessään sännätä minne sattuu, etsiessään vettä minne paeta. Tästä syystä terraarion tulisi ehdottomasti olla edestä avattava. Tällöin liukuovea tai saranaovea voi raottaa vain vähän, silloin kun sammakkoa ruokkii tai hoitaa muita toimenpiteitä. Jos terraario on kannellinen ylhäältä avattava, on koko katto tällöin kokonaan auki ja karkaamisen riski on suurempi. Sammakko saattaa myös kantta kiinni laittaessa jäädä terraarion ja kannen väliin ja loukkaantua, tai jopa kuolla. Sumutus onnistuu näin myös turvallisemmin, kun terraariosta saa avattua vain pienen raon mistä sumuttaa. Ja tietysti koska kyseessä on pieni laji, terraarion kaikki pienetkin kolot pitää peittää ja muutenkin olla pakovarma.
​
Kiipeilevänä lajina mitchellit arvostat, että terraariossa on korkeutta. Laji on kuitenkin pieni ja pääsy veteen olisi hyvä olla tarvittaessa, joten se on myös hyvä ottaa korkeudessa ja terraarion valinnassa huomioon. Itse olen pitänyt kolmelle aikuselle terraarion minimikokona n. 50cm leveää, 30cm syvää ja 40cm korkeaa terraariota.
​
Kosteus ja lämpötila
​
Mitchellin ruokosammakot vaativat kerran illassa sumutuksen, niin että kosteus nousee +90-100%. Korkea yökosteus on lajille erittäin tärkeä. Päivällä kosteus voi laskea alemmas n. 60-70% tienoille, eikä terraariota tarvitse uudelleen sumutella, ennen kuin vasta illalla. Terraarion kosteutta ja lämpöä on hyvä seurata hyvällä digitaalisella lämpö- ja kosteusmittarilla, jossa on ulkoinen sensori. Ulkoinen sensori olisi hyvä olla mittarissa, koska se on suhteellisen tarkka mittaamaan, niin että lukemat eivät heitä kovin paljon. Hyviä digitaalisia mittareita saa ostettua esim. ReptileManiacista tai Repticosta.
Terraarion hyvä yleislämpötila on n. 23-25°C tienoilla, öisin lämpötila voi laskea lähemmäs 20°C, mutta ei mielellään hirveästi alle. Kesäisin ilma voi olla lämmin, mutta silloinkaan terraarion yleislämmön ei tulisi kohota pitkäaikaisesti yli 27°C. Yli 27°C lämpö saattaa olla pitkäaikaisena vaarallista, jopa tappavaa.
​
Valaistus ja UVB
​
5% UVB-valaistus on lajille suotava, mutta ei pakollinen. Suosittelen kuitenkin lämpimästi UVB-valaistuksen laittamista, sillä olen huomannut sen vaikuttavan merkittävästi lajin aktiivisuuteen. Jos UVB-valon laittaa, tulisi katon olla verkkoa siltä osin, jossa UVB-putki on, sillä lasi ei juurikaan läpäise UVB-säteitä. Hyvin kirkas päivävalaistus taas on lajille pakollinen, tämän saa järjestettyä esim. työmaavalolla ja/tai Arcadian Jungle Dawn-valoilla. Työmaavalot ovat halpoja, kirkkaita ja tuovat yleensä myös samalla lämmön lähteen. Itse olen ostanut edullisesti esim. Tokmannista. Löytyy erilaisista sekatavara- ja rautakaupoista hakusanoilla "työmaavalo", "työvalo" tai "LED-valonheitin". Arcadian Jungle Dawn-valot ovat todella kirkkaita ja tehokkaita myös terraarion kasveja ajatellen. Jungle Dawn-valoja myy Suomessa ainakin Reptile Maniacs sekä The Snake Room.
Lajille ei varsinaisesti tarvitse mitään erillistä lämmitystä, terraarioon tulee kuitenkin toteuttaa lajille sopiva lämpögradientti. Tämä tarkoittaa sitä, että terraarion eri osissa lämpötila vaihtelee viileämmästä lämpimään. Pohjalla on yleensä muutaman asteen viileämpää, kuin katonrajassa. Tällöin sammakko saa itse valita, onko lämpimässä vai viileässä. Lämpötilaerot saa helposti järjestettyä esimerkiksi edellämainituilla työmaavaloilla, sillä ne myös lämpenevät jonkin verran.
​
Ruokinta
​
Ruoaksi käy kaikki sopivan pienet hyönteiset kuten esim. pienet sirkat, banaanikärpäset, papupiilokkaat, kiharasiipikärpäset ja siirat. Buffalomatoja tai pieniä jauhomatoja voi antaa herkkuna, mutta ei pääravintona rasvaisuutensa vuoksi. Kaikki muut paitsi kärpäset olisi hyvä laittaa ruokintakippoon tarjolle, ei terraarioon vapaaksi. Ruokinta suorittaa illalla valojen sammuttua tai juuri ennen niiden sammumista. Pelkillä banaanikärpäsillä yksinään ei kuitenkaan pidä ruokkia, koska ne ovat ravintoarvoiltaan melko surkeita. Itse pidän sammakoiden ruokavaliosta puolet sirkkaa ja puolet banaanikärpäsiä.
​
Ruokahyönteiset tulisi pölyttää jokaisen ruokinnan yhteydessä sammakoille sopivilla vitamiineilla sekä kalsiumilla. Vitamiinien on tärkeää olla erityisesti myös sammakoille sopivia; sammakoille sopivat vitamiinit ovat pilkottu pienempiin osiin. Sopiva tuote tähän on esim. Repashyn Supervite, joka on vitamiinilisä ilman kalsiumia tai Repashyn Calsium Plus, joka sisältää kaiken tarvittavan(mukaan lukien myös kalsium). Jos taas terraarioon päättää laittaa UVB-valon, voi tällöin sammakoille annettu kalsium olla ilman D3-vitamiinia, sillä sammakot saavat sitä luonnollisesti UVB-valaistuksesta. Itse annan silti D3-vitamiinia satunnaisesti ruokinnan yhteydessä, vaikka käytössäni on UVB-valaistus.